Vad är enkaustik?

Vad är enkaustik?

Ordet ”Enkaustik” Kommer från det Grekiska och betyder ”att bränna in”. En konstärlig teknik att måla med vax genom att bränna in det i underlaget.

Målningsteknik:

Enkaustik är vaxmålning med smält bivax. Det blandas med färgpigment av pulver eller t.ex. oljefärg. Idag tillverkas färdiga vaxfärger av bl. Arts Encaustic International av hög kvalité, med dokumenterad färgbeständighet. Vaxfärgen appliceras med hjälp av värmen på papper, kartong, trä, sten eller gips.

Varmluftspistol, värmepennor och strykjärn används för att manipulera vax. Värme behöver användas för att hetta upp och på det sättet binda varje skikt tillsammans. Hållbarheten är god då vaxet det är ogenomträngligt för fukt. Lyster och färgkvalitén förändras inte genom tiden.

Enkaustikens historia

Mumieporträtt i Fayum
Mumieporträtt i Fayum

I antikens Grekland och över 2500 år sedan i  Egypten målades det med varmt vax. Man blandade bivax och färgade pigment som applicerades in trä eller elfenben. Även fartyg och vagnar målades med enkaustik. Idag finns mumieporträtt från Fayum, många gjorda på det sättet, bevarade i Egyptiska museet i Kairo. Man har även hittat ikoner från 600 -talet gjorda i enkaustik.  Några av dem finns på Berget Sinai i St Catherine klostret.

Under nästan 1000 år var konstformen sedan i glömska. Först under 1700- talet upptäcktes under utgrävningar i Pompeji och Neapel, väggmålningar gjorda i enkaustik. Därefter målade några av de tidiga franska och tyska konstnärer med s.k. ”Puniska vax” och varmt vax. Det handlade mest av porträtt in träpaneler, takmålningar, ibland på duk.

Idag målar man med nya verktyg som är speciellt tillverkade för enkaustik.

 Skillnaden mellan amerikansk och europeisk enkaustik

Man pratar ofta om olika tekniker när det gäller enkaustik; europeisk och amerikansk teknik. Den europeiska tekniken har utvecklats i Europa och betyder att man använder målarstrykjärn och stylus som verktygen och målar på papper som har utvecklats för detta ändamål. Här kan du se verktygen och en målning gjord med enbart strykjärn och stylus.

 

Den amerikanska tekniken betyder att man använder värmehäll för att smälta färgen på i aluminium koppar och man penslar sedan färgen på träunderlag. (Ej papper alltså). Man använder även elverktyget varmluftspistolen för att härda de olika lagren som uppstår. man kan också kombinera dessa två olika tekniker, jag gör det ofta. Här kan du se hur målandet ser ut i den amerikanska stilen. ( Som namnet säger är tekniken utvecklad i USA för modernt bruk. Tekniken i sig härstammar från Egypten).

Vad behöver man för att börja skapande i enkaustik?

Ordet enkaustik betyder ”att bränna in” , och det är det man gör när man målar med vax; färgen smäts med hjälp av värmeverktyg såsom målarstrykjärn och stylus värmepenna. Som grundmaterial kan man använda papper – här i shoppen hittar du specialtillverkat papper som är gjord just för skapande i enkaustik. Man kan också måla på tjockt teckningspapper, eller trä. Dukar grunderade för olja och akryl fungerar inte särskilt bra. Grunderingen stöter ifrån sig vaxet när man börjar bearbeta det.

Själva färgen består av bivax och pigment. Färgerna är giftfria och det som är skönt med detta måleri är att inga penslar behöver rengöras- bara torka av strykjärnet och värmepennan med hushållspapper. Verktygen tar inte mycket plats och är lätta att plocka fram och använda.

Färgen smälts och torkar nästan omedelbart. Genom att värma upp färgen igen kan du modellera målningen. Om du använder det pappret som finns i butiken kan du lätt rätta till misstag genom att värma upp färgen och torka av den.

Måla med strykjärn!
Måla med strykjärn!

stylus_unit_box

Det krävs inga förkunskaper för att börja måla. Låt skapande lusten leda dig!

I början behöver du :

Målarstrykjärn, vaxer och papper. Du hittar dem i butiken här. Klicka på bilderna så kommer du direkt till butiken.

Stylus
Stylus- KÖP HÄR
Målarstrykjärn för enkaustik
‘ Målarstrykjärn för enkaustik-KÖP HÄR
Målarkartong
Målarkartong-KÖP HÄR
Enkaustikfärger
Enkaustikfärger, vaxblock-KÖP HÄR